زبانی که استفاده میکنیم برای جلب توجه، اعتماد و تعریف و تمجید مخاطبانمان نقش حیاتی دارد. اما در زمانهای بحرانی مثل اکنون، باید بیشتر مراقب انتخاب کلماتی باشیم که پیامهایمان را منتقل میکنند. کلمات نامناسب به ترس و وحشت دامن میزنند، در حالیکه کلمات مناسب میتواند شفافیت، آرامش و اقدام مثبت را تسهیل کنند. برای تسلط بر این مهارت -مهارت انتخاب کلمات مناسب- تمرینهایی وجود دارد که میتوانید آنها را در صحبتهایتان به کار ببرید.
یک. اول از همه، به جای عبارات بلند از عبارات کوتاه استفاده کنید. این کار به ویژه در زمانهای بحرانی صدق میکند که بازه زمانی توجه در آن کاهش یافته و میزان حواسپرتی بالا است. مردم با اطلاعاتی بمباران میشوند که برخیشان نادرست است. هر چه شفافتر و دقیقتر باشید، شانس بیشتری برای انتقال پیامتان و ترغیب افراد به عمل کردن به آن خواهید داشت.
دو. از تمثیل استفاده کنید. هنگام مواجهه با یک ایدهٔ جدید، ذهنمان نمیپرسد «این چیست؟»، بلکه میپرسد «این شبیه چیست؟» رهبرانِ ارتباطی بزرگ در مواقع بحرانی از تمثیلها برای توضیح رویدادهای پیچیده و متقاعدسازی افراد برای اقدام فوری استفاده میکنند.
سه. به بحران جنبهٔ شخصی بدهید. ذهن انسان برای داستانگویی برنامهریزی شده است. در میان تمامی موجودات، تواناییمان در برقراری ارتباط با یکدیگر از طریق داستانگویی به ما امکان همکاری کردن را میدهد که در مواقع بحرانی بسیار ضروری است. از این رو، ارتباطگیرندگانِ حرفهای از داستانها برای بیان مهمترین نکاتشان، آموزش دادن و ترغیب کردن مخاطبانشان استفاده میکنند.
چهار. به قانون سه تایی پایبند باشید. اگر به افراد سه توصیه بکنید، احتمالا تمام آنها را به خاطر میسپارند. اما اگر پنج، شش توصیه یا بیشتر به آنها بکنید، احتمالا بیشتر آنها را فراموش میکنند. وقتی افراد نتوانند چیزی را به خاطر بسپارند، نمیتوانند آن را انجام دهند. بنابراین، اگر میخواهید افراد به گفتهتان عمل کنند، توصیههای محدودی داشته باشید.
کلمات نیز مانند ویروس واگیردار هستند؛ آنها میتوانند ترس و وحشت را به افراد القا کنند یا به گسترش درک و آرامش کمک کنند و یا فراتر از آن، منجر به اقدام شوند. پس کلماتتان را با دقت انتخاب کنید.
برگفته از مقاله Finding the wright words in a crisis، نوشتهٔ Carmine Gallo