
عادت به نوشتن در حاشیه کتابها و حتی خط کشیدن زیر نکات مهم را ندارم مگر اینکه بیت شعر یا نقل قولی باشد که جای دیگری برای نوشتنشان پیدا نکنم. بعدها، خواندن این بیت یا نقل قولها برایم لذت بخش و غافلگیرکننده میشود. معمولا بعد از کمی کتابخواندن خوابم میگیرد یا ذهنم دیگر کشش ندارد. اگر چه، این یک اتفاق طبیعی است اما به معنای پایین بودن کیفیت کتابخوانیام و خواندن کتابهای کمتری است.
اخیرا با شیوه آسانی از کتابخوانی آشنا شدهام که آن را همراه با اولین تجربهام از انجام آن را در ادامه مینویسم. این روزها مشغول خواندن کتاب «بهترین قصهگو برنده است» هستم. در اوایل کتاب، حین خواندن به جمله «نوشتن خوشیُمن است» برخوردم. جمله زیبایی بود و آن را در دفتر کنار دستم نوشتم. جمله را که نوشتم، این از ذهنم گذشت که بعضی افراد سنگهای قیمتی را، یا به صورت سنگ یا به صورت انگشتر، دستبند و..، نگه میدارند چون بر این باورند که آنها خوشیُمن هستند. این را هم در ادامه جملهای که از کتاب نوشته بودم اضافه کردم. و همینطور که جلو میرفتم و به نکتهای بر میخوردم که چیزی را در ذهنم بر میانگیخت یادداشت میکردم.
قبلا مطلب کوتاهی درباره حاشیهنویسی کتابها خوانده بودم که پیشفرض ذهنی خوبی برای یادداشت کردن فکرهایم حین خواندن کتاب به من داد و مقاومتم برای خواندن خشک و خالی کتاب را کم کرد. آن را اینجا مینویسم.
چرا باید حین کتاب خواندن یادداشتبرداری کنیم؟
اولا، این کار شما را بیدار نگه میدارد. هوشیار هم نه، کاملا بیدار. دوما، مطالعه فعالانه یعنی فکر کردن و فکر، خود را به شکل کلمات، گفتار یا نوشتار بیان میکند. سوما، نوشتن عکسالعملهایتان به شما کمک میکند افکار نویسنده را به خاطر بسپارید. نوشتن یادداشتهایتان به معنای واقعی کلمه بیان اختلاف یا اتفاق نظرتان با نویسنده است و این بالاترین احترامی است که میتوانید به یک نویسنده بگذارید.
نویسنده: «مورتیمر آدلر» از کتاب «چگونه کتاب بخوانیم»
پینوشت: من این مطلب کوتاه از ادلر را در وبگردیهایم پیدا و ذخیره کرده بودم. حالا که اسم نویسندهاش را سرچ کردم فهمیدم که کتابش از بهترینهاست و در سال ۱۹۴۰ اولین بار منتشر شده است ترجمه فارسی آن هم موجود است. از آنهایی است که حتما باید بخوانیم. کتابهای دیگری هم دارد که فکر میکنم کتاب چگونه گوش دهیم و چگونه سخن بگوییماش هم ارزشمند باشد. تصمیم گرفتم کتاب چگونه کتاب بخوانیم را هم بخوانم. کتابها خوشیُمن هستند.